Mantelzorg

Werk combineren met zorgtaken

Maar liefst één op de vier Nederlanders combineert betaald werk met de zorg voor een naaste. Dit kan een flinke uitdaging zijn en veel stress opleveren.

In de video's zie je echte verhalen. Dit zijn geen acteurs en het gesprek is niet gescript.

We vroegen Karin, haar leidinggevende Anne en goede vriendin Bronwen wat hen in deze periode van mantelzorg heeft geholpen, zowel op het werk als privé. “Later beginnen was voor mij een uitkomst. Als ik die ruimte niet had gekregen, dan ik had ik mij veel vaker ziek moeten melden, misschien was ik dan wel in de ziektewet beland, omdat ik het niet had kunnen volhouden”, vertelt Karin.

Informatie

1 op de 4

1 op de 4

werkende Nederlanders is mantelzorger. In de zorgsector is dit zelfs 1 op de 3!

44

44

%

van de leidinggevenden is niet op de hoogte van de mantelzorgsituatie van een medewerker

18

18

%

van het ziekteverzuim is mantelzorg gerelateerd

Goed om te weten

Iedereen krijgt te maken met mantelzorg. Maar liefst één op de vier werkende Nederlanders is mantelzorger. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over medewerkers die ook mantelzorg verlenen. Wat is mantelzorg precies? Waar moet je als leidinggevende op letten? En welke behoefte heeft een mantelzorger?

“Ik ben met name over mantelzorg anders gaan denken. Ik was me niet bewust van de impact van het onderwerp voordat ik het platform bezocht.”

Daan (34) - IT Manager

Herken de signalen

Ruim een kwart van alle medewerkers combineert mantelzorg met werk. De kans is dus groot dat ook jij medewerkers hebt die mantelzorg verlenen. Het is goed om je daar bewust van te zijn, want het risico op overbelasting en verzuim ligt snel op de loer.

We hebben de meest herkenbare signalen van overbelasting op een rij gezet. Hoe meer signalen je herkent, hoe groter de kans is dat je medewerker ondersteuning nodig heeft.

Belangrijk: het gaat hierbij om de signalen die afwijken van het normale gedrag.

Richtlijnen

Merk je een verandering in houding of gedrag op bij je medewerker? Dan mag je altijd vragen hoe het met hem of haar gaat. De wet- en regelgeving staat je hierbij niet in de weg en is pas van kracht op het moment dat je medewerker zich ziek meldt. Je mag daarom preventief veel vragen stellen en bespreken. Wees niet te voorzichtig!

Hieronder staan enkele voorbeelden om te laten zien wat er allemaal mag en wanneer je moet opletten met wat je zegt of vraagt.

Toolbox: dit kun jij doen

Als leidinggevende is het belangrijk je te realiseren dat het lastig is om precies te snappen waar je medewerker doorheen gaat. Je kunt simpelweg niet weten wat hij of zij voelt. En dat is helemaal oké.

Maar je kunt wel degelijk helpen! Bijvoorbeeld door goed te weten wat er mogelijk is of door het voeren van een goed gesprek. De toolbox helpt je hierbij. De tools zijn speciaal voor jou als leidinggevende ontwikkeld, zodat jij je medewerker de beste ondersteuning kunt geven.

Zo maak je mantelzorg bespreekbaar

Vaardigheid
20 minuten
Lezen

Wanneer: je wilt met je medewerker in gesprek over de (mogelijke) mantelzorgtaken die hij of zij heeft.

Waarom: maar liefst 44% van de leidinggevende is niet op de hoogte van de mantelzorgsituatie van de medewerker. Dat is zonde! Want als jij als leidinggevende in gesprek gaat met je medewerker, kun je in 84% van de gevallen echt helpen met een oplossing. Daarom hebben we de tips en vragen voor het gesprek over mantelzorg onder elkaar gezet.

Praktische oplossingen

Informatie
15 minuten
Lezen

Wanneer: je medewerker is mantelzorger en je wilt weten welke oplossingen je kunt aandragen.

Waarom: de top 3 behoeften van werkende mantelzorgers zijn flexibiliteit, aandacht & begrip en maatwerkoplossingen. In deze tool staan de meest voorkomende praktische oplossingen voor je op een rij.

Draagkracht en draaglast

Oefening
45 minuten
Invullen

Wanneer: je medewerker combineert werk met privé of probeert alle ballen hoog te houden.

Waarom: voor medewerkers die mantelzorg verlenen is de kans groter dat de verhouding uit balans raakt tussen wat ze aankunnen en wat ze van zichzelf vragen. Deze invuloefening biedt uitkomst. Hiermee maak je inzichtelijk waarom een situatie te veel kan worden voor je medewerker. Het geeft een duidelijk vertrekpunt om de balans te herstellen.

Veel voorkomende ziektebeelden

Informatie
15 minuten
Lezen

Wanneer: je twijfelt of de privésituatie en zorgtaken van je medewerker ook mantelzorg zijn.

Waarom: elke mantelzorger is uniek – en elk type zorg dat hij of zij verleent dus ook. Wat mantelzorgers wel allemaal gemeen hebben? Ze zorgen voor iemand uit de directe omgeving. Het is ook emotioneel belastend. Bijgaand veel voorkomende ziektebeelden van mensen voor wie mantelzorgers zorgen.

Overzicht verlofsoorten mantelzorg

Informatie
15 minuten
Lezen

Wanneer: je medewerker is mantelzorger en verlof lijkt een geschikte ondersteuning.

Waarom: er zijn verschillende soorten verlof die je kunt aanbieden aan je medewerker die mantelzorg verleent. De belangrijkste informatie hebben we op een rijtje gezet. Lees hier meer over de vier verlofsoorten voor mantelzorgers zodat je met HR kunt overleggen welke regeling de juiste is, en deze mogelijk kunt aanbieden aan je medewerker.

Teamspel

Over de streep

Teamspel
60 minuten
Spelen

Wanneer: je wilt dat het team elkaar beter leert kennen, begrijpen en ondersteunen.

Waarom: met dit teamspel kom je meer te weten over de lasten die je medewerkers dragen. Met het principe van ‘over de streep’ is dit een actieve en impactvolle spelvorm. Het spel is een laagdrempelige manier om de diepte in te duiken. Het biedt je medewerkers de mogelijkheid om iets te delen wat normaal misschien onbesproken of ongevraagd blijft.

Let op: plan dit spel bij voorkeur aan het einde van de werkdag.

Helpdesk

Heb je bijvoorbeeld een vraag over het voorkomen van verzuim in je team? Of behoefte aan ondersteuning ter voorbereiding van het goede gesprek met je medewerker(s)?

Onze preventiespecialist denkt graag met je mee.

stockfoto14.jpg

Ook interessant

Gespreksstarter

Gebruik de tool

Financiële stress

Bekijk het thema

Frequent verzuim

Bekijk het thema

Re-integratie

Bekijk het thema